Dick and Carey model

Het Dick and Carey model is een Instructional Design Model. Dit betekent dat je met dit model een ontwerpplan kan maken voor een lessenserie of een methode.

     Het Dick and Carey model

Doel:  het denken en handelen van de ontwerper sturen bij het ontwerpen van een instructie.

Visie: Het Dick & Carey is een cognitivistische aanpak.   Hierbij gaat het om de manier waarop leerlingen informatie verwerken en welke strategieën hiervoor nodig zijn.  door welke instructie leerprocessen  de leerling zo optimaal mogelijk gestuurd kan worden.

De  9 stappen

  • Stap 1:   bepalen van de leerdoelen, welke einddoelen moeten aan het einde bereikt zijn, voer een behoefteanalyse uit.
  • Stap 2    analyse van de instructiesituatie,bepaal hoe de lerenden het doel bereiken, taakanalyse,informatieverwerkingsanalyse,leertakenanalyse
  • Stap3:    bepaal het startgedrag en de kenmerken van de lerende (voorkennis,persoonlijkheidskenmerken, denkvaardigheden)
  • Stap 4:   expliciteer de operationele doelen, zet leerdoelen om in concrete doelen.
  • Stap 5:   werk crititeriumgebaseerde testen uit
  • Stap 6:   bepaal de afzonderlijke instructiestrategieën.
  • Stap 7:   ontwikkel de leerstof die in de leermaterialen wordt gepresenteerd.
  • Stap 8:   formatieve evaluatie
  • Stap 9:   summatieve evaluatie.

Dit model is goed te gebruiken voor beginnende ontwerpers. Het heeft goede structuur en een logische volgorde. De kracht van het model zit hem in het procesgerichte. Door de stap voor stap belangrijke actoren in het ontwerpproces te betrekken kan er een algeheel gedragen eindproduct ontstaan.

Het zwakke punt van dit model is dat het te veel uitgaat van de leerkracht. Deze is verantwoordelijk voor de instructieactiviteiten. De lerende heeft weinig verantwoordelijkheid. De kennis wordt opgebouwd vanuit instructie waardoor de lerende niet zelf zijn eigen kennis opbouwt.  De leertaken zijn in een bepaalde volgorde geplaatst waardoor ze veelal tijd en plaatsgebonden zijn en niet voldoende rekening houden met de nieuwe technologische ontwikkelingen in het onderwijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: